1320 Oděv pro pana Petra z Rožmberka

Bylo mi velkou ctí a potěšením účastnit se zrodu nové družiny Petra z Rožmberka, která nejen v rámci (mnohým z vás známého) Hradeckého dvora přibližuje hrou nejen život a roli tohoto slavného šlechtice, ale i život ve středověku, s cílem co nejlépe se přiblížit hmotné kultuře. Jako všichni podobně postižení nadšenci, je to banda talentovaných lidí, kteří se rádi baví a umí spoustu neobvyklých věcí. Tak jsem přispěla svou troškou do mlýna, a oblékla jednoho z našich nejpřednějších šlechticů 14.století 😉 Je to tak trochu vrchol mé kariéry, protože málokdy se poštěstí tvořit něco takto důkladně, poctivě, komplexně – protože všichni ví, proč je to třeba a není chuť na kompromisy, jede se z nejlepších materiálů, dobovými cestičkami…

S tímto projektem jsemstrávila skoro celý rok 2018 a 2019. Začalo to totiž nevinným dotazem, zda bych mohla udělat pouze střih základního oděvu, kývla jsem na to, však je to drobnost… No skončilo to samozřejmě tak, že bylo potřeba postupně vytvořit vše od podvlíkaček po doplňky, mělo-li to mít smysl. Tvořila jsem postupně vše od střihu, kalika, vrchních oděvů, po spodní prádlo, nohavice, pláště, kápe a tašvice. V roce 2020 vznikají zbrojové nohavice a komplet oděvů pro manželku Petra, Violu.

V článcích na blogu vás budu seznamovat s detaily, uvidíte nějaké to zákulisí (třeba video na lemování karetkou) a detaily všech kusů oděvů.

Děkuji tímto svému teď už skoro-mecenáši Jakubu Suchánkovi za možnost se důkladně vyřádit 😃

Po rozkliknutí obrázků se zobrazí na celou stránku a pod písmenem i najdete popisky