1350 kastelánka na Grabštejně

Tento oděv inspirovaný módou 14.století vznikl v roce 2017 na přání kastelánky na Grabštejně. Nejedná se úplně přesnou dobovou repliku, oděv je uzpůsoben pro moderní šití z hlediska úspory času a také byly učiněny ústupky kvůli pohodlí, neboť profese kastelána vyžaduje větší svižnost, než věrný dobový oděv umožní (čti musí se i někdy rychle hodit přes tričko atd).

Nicméně respektuje linie, vrstvený, styl i dekor druhé poloviny 14.století.

Oděv se skládá ze zelené spodní lněné „cotte“ se šněrovaním na obou bocích, která má ruční díky i ruční tkanice. Přes ni lze obléknou vrchní surcotte s prostřihy na sukni a s rukávy s pachy (zde nejsou samostatné jako by měly být, ani neni použita vlna, právě pro možnost nošení za letní sezony a jednoduchosti manipulace) Vč.opasku s nýty a sadou taštiček a čepečku sv.Brigitty. Na zimní zteplení na hradě je do sady též vlněná kápě s plamínky a svrchní oboustranný kabátec (gardecorps) ze dvou vrstev vlny.

Na oděvu jsem si vyhrála s jemnou hevábnou výšivkou a řadami cínových knoflíčků – oděvy tohoto období jsou spíše jednoduché, a tyto prvky jsou jedinou ozdobou.

Po rozkliknutí obrázků se zobrazí na celou stránku a pod písmenem i najdete popisky.